Kifejezetten izgultam ennek a levesnek az elkészítésénél. Soha nem csináltam még répalevest, és amilyeneket ettem életem során... nos, hát egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor ízlett. :) A répát szeretem, nyersen is, sülve is, a főtt répa viszont nincs a kedvenc kajáim 10-es toplistáján, hogy úgy mondjam. Kókusztejes répalevest ettem már egyébként, és ez egy kis bizalmat mégis adott az elkészítéshez, mert az nagyon finom volt.
A curry csak a végén jutott eszembe, hogy érdekes lenne, és csak egy kis adagba tettem először, hogy megkóstoljam. Megérte! :)
Hozzávalók:
1 kg répa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es darab gyömbér
3 ág citromfű
olivaolaj/kókuszolaj
1 l kókusztej
curry
só
parmezán
mandulaszirom
mascarpone
koriander
1. A zsiradékon megpirítom a kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a fokhagymát, a gyömbért (megpucolva, egészben), a citromfüvet. Kb. 3-4 percig pirítom kis lángon, ügyelve arra, hogy ne égjen le.
2. A karikákra vágott répát hozzáadom, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
3. Ha a répa megpuhult kiveszem a gyömbért és a citromfüvet, majd összeturmixolom sűrű péppé az egészet. Ezután felöntöm kókusztejjel, megsózom és hozzáadom a curryt. Újra felforralom, majd ráteszek egy fedőt és hagyom "érni" 10 percig.
4. Tálalásnál mandulaszirmot, parmezánt, mascarponet, friss koriandert tehetek a tetejére.
És már csak meg kell enni! :)