Tekintve, hogy néhány nem olyan régen elkövetett utazgatás következtében megnövekedett a sajtok száma a hűtőben, kitaláltam, hogy sajtos rizottót kell készítenem. Aztán a cheddar mellett döntöttem, amit mascarponéval tettem krémesebbé, és hirtelen ötlettől vezérelve meghintettem köménnyel.
Meglepően jól passzolnak ezek az ízek, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1/2 bögre rizottórizs
1 dl fehérbor
0,5 l alaplé
10 dkg cheddar sajt
50 g mascarpone
köménymag
só
kókuszzsír
1. Egy serpenyőben kevés kókuszzsíron megpirítom a kockákra vágott hagymát, majd hozzáöntöm a rizst. Folyamatosan kevergetem, hogy átvegye az edény hőmérsékletét, de ne égjen le.
2. Hozzáadom a fehérbort, amit nagyon gyorsan magábaszív a rizs, úgyhogy már mehet is hozzá egy merőkanál alaplé. Amint felszívja a folyadékot a rizs, adagolhatom a következő kanállal. Felváltva vizet is adhatok hozzá, ha lazábbra szeretném az ízét készíteni. 2-3 kanál folyadék után adom hozzá a köménymagot, és azt is egyenletesen belekeverem.
3. Amikor már teljesen puha, krémes a rizottóm, beleborítom az apró kockákra vágott cheddar sajtot, hagyom, hogy kicsit megolvadjon, majd hozzáforgatom a mascarponét. Leveszem a tűzről, és ha még igényli a sót, akkor sózhatom kissé.
Jó étvágyat!