A rizottóval viszonylag friss a kapcsolatunk, ami a főzést illeti. Nem szerepelt sokáig a bevásárlólistámon sem, és az étteremben is valahogy átugrotta a szemem az erről szóló sorokat az étlapon. Aztán egy receptben arról olvastam, hogy addig kell főzni, a rizottórizst, amíg selymes nem lesz... Ezt kihívásnak vettem. :D Hogy lehet egy rizs selymes? Gondoltam, ezt ki kell próbálnom. Csináltam már sütőtökös rizottót, sült céklásat, de ami miatt ezt a verziót választottam mostanra, a következő kis történet:
Egy nagyon kedves barátnőm (LCsK) imádja a céklát. Annyira, hogy a facebookon külön Cékla csoportot üzemeltet. Én is neki köszönhetem szerintem, hogy elkezdtem anno céklát enni. :) Egyik este épp nálam csoportosultunk páran, amikor az autóval érkezők kedvéért (1 fő) felbontottam egy üveg finom céklalevet. A 2 literes kiszerelésből pontosan 1 dl fogyott az este folyamán, úgyhogy rám maradt egy csomó a végén. Minden rajongásom ellenére literszámra mégsem tudok céklalevet inni, úgyhogy ki kellett találni hozzá egy receptet. :) Íme:
Hozzávalók:
100 g rizottórizs
1/2 fej vöröshagyma
4 dl céklalé
4 dl alaplé
150 g kecskesajt
300 g csicseriborsó
3 ek rukkola pesto
olivaolaj
só
lenmag
szezámmag
1. A hagymát apró kockákra vágom, és egy kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a rizottórizst, és pár percig kevergetem az edényben. Folyamatos kevergetés közben elkezdem adagolni a két folyadékot felváltva (alaplé, céklalé). Ezt addig folytatom, amíg a a rizottóm "selymes" nem lesz. :) Ha elértem a kívánt állagot, megkóstolom, és ha szükséges, kicsit megsózom.
2. A csicseriborsóhoz (lehet konzerv, vagy főtt csicseriborsó) hozzáadom a kecskesajtot és a rukkola pestot (elkészítési javaslat az ananász kihagyásával: Ananászos rukkola pesto), és egyenletesre keverem.
3. Tálalásnál a rizottóra szezámmagot, a csicseriborsóra lenmagot szórtam.
Nyami!