Vettem paprikát. Rengeteget. Mármint ahhoz rengeteget, hogy csak úgy szendvicsben eleszegessem. A sült paprikát annyira nem szeretem, és semmi más nem jutott eszembe, csak az, hogy úgy ennék egy finom levest. :) Ebben a hideg időben ez az érzés szerintem gyakran rátör az emberre. Persze, paprikalevest életemben nem ettem még, úgyhogy gőzöm nem volt arról, hogy majd hogy kéne sikerülnie. Nem tudom eldönteni, hogy ez segítség volt-e, vagy épp ellenkezőleg. :D
Hozzávalók:
1 kg kápia paprika
1/2 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
100 g diós krémsajt (én Président Rondelét használtam)
olivaolaj
tökmagolaj
parmezán
apróra vágott dió
1. Miután kivágtam a paprika csumáját, nagyobb szeletekre vágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozom a darabokat. Vékonyan meglocsolom olivaolajjal (ha esetleg van kéznél olajspray, azzal nagyon szépen, egyenletesen lehet beteríteni). Kb. 200 fokon sütöm 20-25 percig, majd kiveszem a sütőből, és ha kihűlt, opcionálisan meghámozhatom. Ezt azért írom így le, mert én nem hámoztam meg, de a kedvenc kóstoló bizottságom egyik tagja szerint "azt úgy szokták". :)
2. Közben az kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom egy kevés oliván, majd hozzáadom a fehérbort, amiből néhány perc alatt elforralom az alkoholt. Ekkor hozzáadom a sült paprikaszeleteket, és felöntöm vízzel a levest.
3. 20-25 perc főzés után sózom, és botmixerrel pépesítem az egészet.
4. Visszateszem a tűzre, és hozzáadom a diós krémsajtot. Addig keverem, amíg a sajt teljesen el nem olvad, majd lefedem, és 10 percet pihentetem.
5. Tálalásnál tökmagolajat, parmezánt és diódarabokat szórok rá. Ha elég sűrű a levesem, a dió is megáll a tetején. ;)
Jó étvágyat hozzá!!