A kedvenc gyümölcsöm a füge. A nagymamáméknál volt egy hatalmas fügefa, ami ontotta a finom zöld színű gyümölcsöt, de én sajnos gyerekkoromban még nem jöttem rá, hogy ez a legcsodásabb gyümölcs a világon. Ma már nincs meg az a fa, és elég ritkán tudok fügéhez jutni. Vagyis olyan formában, hogy korlátlanul fogyaszthassam, amíg meg nem unom. Olvastam, hogy Zalában van egy fügeliget, de sajnos még nem volt alkalmam eljutni oda.
A következő receptet azért találtam ki, mert a fügehiányomat néha fügelekvár vásárlással próbálom kompenzálni, amit magában, kiskanállal mégsem fogyasztok el, ezért mindig csak ott áll a polcon.
Hozzávalók:
1 db kakascomb
8 szelet feketeerdei sonka
3 kávéskanál fügelekvár
1 db édesburgony
só
bors
oliva
1. A tepsi aljára, nagyjából a comb alakját követően leterítek annyi szelet sonkát, amennyire szépen rá tudom fektetni a húst. Miután ráhelyeztem a combot, rákenem a tetejére a lekvárt, és szépen eloszlatom. Először az alsó sonkákat hajtogatom a kakascombra, majd a maradék sonkaszeletekkel felülről is betakarom.
2. Az édesburgonyát megpucolom és ujjnyi vastag karikákra vágom. A hús mellé a tepsibe halmozom, és sózom, borsozom. Kevés olivaolajjal meglocsolom, és lefedve mehet a sütőbe.
3. Amikor elkezd illatozni a sülő hús, leveszem róla a fedőt/fóliát, és még kb. 10 percig pirítom a tetejét.
Jó étvágyat hozzá! :)