Néhány évvel ezelőtt készítettem almalikőrt. Igazi karácsonyi ízvilág, nagyon klassz hangulatú maga az elkészítés is. Bejárja az egész lakást a finom fűszeres sült alma illata. Viszont mivel (mint minden likőr) egy nagyon édes italról beszélünk, nálam annyira nem fogy gyorsan. :)
Kitaláltam tehát, hogy új receptekhez fogom felhasználni.
Az almalikőrt az alábbi recept alapján készítettem:
http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/sultalma-likor-hazilag.html
Hozzávalók:
1 db alma (az almalikőrből*)
3 db alma
3-4 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
50 g diós krémsajt
2 ek méz
50 g kéksajt
20 g mézeskalács morzsa
mandulaszirom
*ha nincs hozzá almalikőr, tegyünk a fűszerek közé egy-két csillagánizst, öntsünk hozzá az elején 1 dl vodkát, és a mézből is tehetünk egy picit többet bele a végén.
1. Az almákat megpucolom, és kb. 1 liter vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fahéjrudat és a szegfűszegeket (érdemes teatojást használni).
2. Forrás után 10 percig főzöm, majd kiveszem a teatojást és a fahéjrudat, és botmixerrel pépesítem az almákat.
3. Visszateszem a tűzre, és hozzákeverem a mézet és a diós krémsajtot. Ha a krémsajt elolvadt, leveszem a tűzről, és forrón, kéksajt kockákkal, mézeskalácsmorzsával és mandulaszirommal tálalom.
Nem fogtok csalódni... ;)