Mivel az ázsiai ízek, fűszerek, alapanyagok nem tekintenek hosszú múltra a konyhámban, nem nagyon tudom megmondani, hogy ez a recept létezik-e a világ valamelyik pontján, és ha igen, akkor van-e valami szép neve.
Sokat gondolkodtam, mi legyen a recept címe... Ilyenek jutottak eszembe:
"Tony kedvence" - de mivel Tony valószínűleg még sosem evett ilyet, úgy gondoltam, mégsem ez a legjobb ötlet.
vagy
"A varázslatos Fufuka gomba és barátai" - mindannyiunk legkedvencebb/legviccesebb kollégabarátnője (SzZs) egészen kreatív állapotba került, miután elsoroltam neki a hozzávalókat, és kiegészítette a listát. Azzal a gondolattal is eljátszottam, hogy tényleg beleírjam a receptbe (természetesen a szerző megjelölésével), de végül nem tettem. :D
Végül ilyen lett:
Hozzávalók:
3-4 db pak choi
2 db sárgarépa
5 cm friss gyömbér
1 db chili paprika
4 db shiitake gomba
150 g rizstészta
4 dl kókusztej
1 tk kókuszzsír
szójaszósz
földimogyoró
mungóbabcsíra
1. Mivel ezek a zöldségek úgy lesznek finomak, ha még ropogósak, fontos, hogy mindent nagyon gondosan előkészítsünk, és főzés/pirítás közben már ne kelljen mást csinálni.
2. A megmosott shiitake gombákat forróvízbe teszem, és áztatom kb. 10 percig, amíg minden mást előkészítek.Közben a kókusztejet elkezdem melegíteni.
3. A répát megpucolom, és minél apróbb darabokra, pálcikákra vagy nagyon vékony negyed karikákra vágom. Ugyanígy aprítom a gyömbért a chilit. A megmosott pak choi-okat kb. ujjnyi vastagságúra darabolom (szárát és leveleit is). Amikor a gomba már szépen megszívta magát a vízzel, felkockázom.
4. Ha a kókusztej felforrt, beleteszem a rizstésztát, és lejjebb kapcsolom a lángot.
5. Egy nagy edényben (lehetőleg wok, vagy magasfalú serpenyő) elkezdem forrósítani a kókuszzsírt. Amint elolvadt, rádobom a chilit és a gyömbért. Miután párszor átforgattam őket a forró zsiradékban, jöhet a répa, a pak choi és a shiitake gomba. pirítom pár percig, majd jól nyakonöntöm szójaszósszal (ízlés szerint).
6. Közben, ha megpuhult a tésztám, a megmaradt kókusztejjel együtt beleforgatom a zöldséges keverékbe. Elzárom a gázt, és azonnal tálalhatom.
7. Díszítésnek répakarikákat, földimogyorót, esetleg mungóbabcsírát használhatok.
Jó étvágyat!